top of page

İmar Mevzuatı Uygulamaları

Arazi, arsa, bina vb. taşınmazlarla ilgili bilgi ve ilgi eksikliği sahiplerinin büyük zararlara,

mağduriyetlere uğramasına neden olmakta.

 

Konunun uzmanlarından (Avukatlar, Şehir Plancılar, Mimarlar) satın alma öncesi bilgi ve sonrası

danışmanlık almayan vatandaşlar, belki de bir ömür çalışmanın birikimlerini riske atmakta.

 

A) Satın alma ön kararı oluşan alıcılar, mutlaka konu uzmanlarından, satın alacakları taşınmazın mevcut

ve hatta önceki malikleri, taşınmaz vasfı, tapu kaydında şerhler, sınırlamalar, İmar Durumları,

1/1.000 ölçekli İmar Planları yoksa muhtemel plan süreçleri, İmar Durumları, yeni yapılarda Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri, Arsa Sahibi/ Müteahhit ilişkileri,  Ruhsatları, Yönetim Planları, Kat Malikleri Kurulu Kararları bilgi ve belgelerine ulaşmalıdır.

 

B) Taşınmazların satın alınmasından sonraki süreçte ise, İmar Plan hareketleri ilgiyle, gözlemle, bilgi toplamayla ve gerektiğinde (taşınmazın büyüklüğü, değeri, sıcak gelişmeler vb.) hallerde mutlaka Şehir Plancı ve Avukatlardan Süreç İzleme Desteği / Danışmanlığı alınmalı. Bu aşamada sarf edilecek hizmet alım bedelleri, ihtilaf çıkması halinde ödeyecekleri bedellerinin %1-%3’ü (sorun ve değer etken) ve kesin başarı.

 

1) İmar Planları olmayan taşınmazlarda, vasfı önem taşımaktadır. Ancak daha öne çıkan, bölgedeki İmar Plan beklentileri, gelişmeleri, çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmak. İmar Plan teknik süreçlerinde:

 

Üst Ölçekli (1/100.000 – Nazım Planlar) ve sonrasında Alt Ölçekli Planlar (1/5000 – 1/1000) planların ve Uygulama İmar Planları yapımları taşınmazın değer kazanması ve kaybetmesi açısından çok önemli.

 

İmar Planlarını yapım aşamasında, Şehir Plancı ve/veya Avukatlarla izlenmesi, yapım ve askı süreçleri, öneri ve itirazlar, dava açma, ilgili kanunlarda 30-60 gün gibi kısa sürelere sıkışmakta.

 

2) İmar Planlı alanlarda ise, Plan Tadilatları, Revizyon Planlar, Uygulama İmar Planları, taşınmazlarda, arsa veya yapılarda önemli değişikler getirebilmekte.

 

İdari Yargıda İmar kanunu ve Yönetmelikler, İmar Planlarının yapım ve kesinleşme süreçlerini belirlerken, Belediyeler Kanunları, ruhsatlar, kullanımlar, İdari Yargılama Usulü Kanunu vd. vatandaşın dava açma veya özellikle ilgili idarelere açılan davalara müdahil olarak katılması vb. yasal hakları hükümlerini belirliyor.

bottom of page